Lær barna å puste

Det første vi gjør når vi kommer til denne verden er å puste inn.. eller puste ut – hvem husker vel det? For å leve, må vi puste, det er klart. Luften går inn og ut automatisk uten at vi tenker over det. Helt magisk!

Barn har godt utviklede intuisjons-antenner. De fanger fort de voksnes emosjoner og stemning. Ved å utstråle emosjoner påvirker vi ikke bare barna, men alle rundt oss. Effekten kan være positiv der vi løfter stemningen, eller smitter med sin negativitet. Vi vet godt hvordan emosjoner påvirker pusten. Og jeg liker å vite at det fungerer motsatt også – pust kan påvirke emosjoner. Jeg liker å vite at jeg kan ta kontrollen over pusten min og på den måten forandre mine tanker og emosjoner og dermed holdning, selv om jeg puster automatisk.

Jeg skulle ønske at alle barn og unge lærer hvilken pust de burde bruke før dagen starter og hvilken de burde bruke før de skal legge seg. Hvordan låse opp kroppen sin når den er låst av frykt og stress.

barneyoga pust

Min erfaring med barna viser at mange av dem har mye spenning i kroppen. I avspenningsøvelser er det veldig få som klarer å virkelig slappe av. Og jeg la merke til at etter noen enkle pusteøvelser senker barnas skuldre seg, barna blir mer balanserte og mer glade. Bare det å puste langsommere og dypere kan hjelpe barna til å roe ned.

I yoga måler vi ikke tid, vi teller pust. Ett pust tilsvarer ett inpust og ett utpust. Lær barna å puste. La barna gjenta og gjenta flere ganger. La dem kjenne i kroppen hvordan luften fyller magen, brystet og halsen. La dem kjenne hvordan pusten virker på kroppen. Lær dem å skape ro og balanse inni seg. Gi dem et verktøy som kan hjelpe dem å takle utfordringer som kommer både nå og senere i livet. Pust sammen med barna, opplev pustens hemmeligheter sammen. Det er nyttig både for deg og barnet ditt. Ofte er ti minutter nok for å få kroppen og sinnet til å roe ned og snu en hektisk ettermiddag om til en roligere en.

Jeg har skrevet flere innlegg som inneholder enkle puste teknikker som du kan bruke for å øve på å puste sammen med barna – du kan finne de under ressurser.

De store yoga lærere sier at pusten er livets hemmelighet –  “Lær å beherske kunsten å puste og bli herren over ditt liv”.
Lykke til!