Inspirasjon til dine egne yogatimer

Målet med barneyoga er å gi barna en positiv opplevelse av yoga og å få barna til å føle seg gode nok som de er. Barneyoga er derfor ofte dynamisk og mer som en lek, spesielt med de minste barna.

Det er ingen bedre måte å forstå og kjenne verden på enn ved å leke: gå på alle fire og late som du er en bjørn, eller hoppe som en frosk, lage kake ved å smøre kroppen sin med krem, blåse opp fantasi ballonger og slippe dem i luften, male regnbue på himmelen med fingrene, flakse med knærne og late som om det er vinger, suge nektar fra en vakker blomst med tungen sin eller summe som en bie.

I barneyoga utføres hver asana i bevegelse og vi kan lage fortellinger rundt hver asana. Asanas skal være enkle og forståelige for barnet. Det er best å gjøre dem sammen med barna.  La barna oppdage yoga selv. La de se på og prøve seg frem. Gi dem tid og ha det gledelig.

Nedenfor kan du finne en rekke ideer til hva du kan ta utgangspunkt i for å lage din egen barneyoga time. Dette er en liten forsmak på det jeg forteller på kurset mitt. Før du starter yoga time og lager en yoga sekvens, er det lurt å tenke på hvilke energier du vil fremme hos et barn eller i en gruppe.

Elskede Eventyr

Et eventyr som barna elsker å lese kan være et flott utgangspunkt til en yoga time. Barna kan for eksempel gjenta historien med de ulike yoga bevegelsene. Dette er en spennende og lærerik måte å lære yoga på.

Eksempel kan være eventyrer som: Larven aldri mett, Skinnvotten, Apestreker, Geitekillingen som kunne telle til ti, gruffalo.

Her kan man bruke yoga stillinger som etterligner dyrefigurer og tilpasse til dyr i et valgt eventyr. Fint om du bli kjent med yoga stillinger før du skal holde yoga timen for barn.

Lage egne fortellinger

Du kan også prøve å lage egne yoga fortellinger – det er bare å la fantasien løpe fritt.  For lage en fortelling kan du ta utgangspunkt i de følgende: 

 • Energi. Tenk først hvilke energier vil du fremme i en yoga time – ro ned, balansere, øke fokus, få energi opp osv.
 • Tema. Finn et tema som er aktuelt for barnet – natur, dyr, romverden, fantasiverden, skattejakt..
 • Karakterer. Velg de ulike karakterene som passer i din historie og som har tilsvarende yogastillinger – det kan være en hovedkarakter eller en gruppe.
 • Omgivelser. Hvor skal fortellingen ta sted? I havet, i skogen, under vannet, i romverden, på nordpolen…
 • Et oppdrag. Har karakterene dine et mål de skal oppnå gjør dette yoga fortellingen ekstra spennende.
 • Utfordringer. Møter karakterene dine noen utfordringer på vei mot målet skaper dette mer liv i yoga fortellingen.
 • Fint å avslutte en yoga fortellingen med positiv avslutning.

Her er det noen enkle eksempler

 • Blåse opp ballongen (balong pust) og dra på oppdagelsestur til afrika
 • Ta på dykkerdrakt (abijanga) og dra på skattejakt
 • Sykle (ligge på ryggen og gjøre sykkel bevegelser med beina) til skogen og møte venner der (forskjellige dyr som etterligner yoga stillinger),
 • Kjøre med tog (lokomotiv pust) til dyreparken
 • Sommerfugl sekvens

Yogakort

Yogakort er et flott verktøy når du skal bygge opp en barneyoga time. Kort med dyre-elementer er en enkel måte å lære barna yoga. Det gir en magisk opplevelse og gjør yogatimen mer spennende og samtidig øker kunnskapen om dyr og natur. Det er her yogaens magi starter, for barn er nysgjerrige på og er interessert i alt som lever i naturen.

Du kan introdusere en yogastilling om gangen, eller sette noen yoga stillinger sammen for å skape en magisk og meningsfylt yoga fortelling/yogasekvens.

Du kan lese mer om og bestille dine egne yogakort her – jeg har skrevet og illustrert de selv!

yogakort for barn

Dyreverden

Den enkleste måten å introdusere yoga til barn er gjennom dyreverden. Det gir en magisk læreopplevelse for barn og samtidig fremmer fantasi og kreativitet for barn elsker dyr, er nysgjerrige på og er interessert i alt som lever i naturen rundt dem. De liker å se på dem og imiterer dem med glede.

For å gjøre yoga timen mer interessant, fortell barna om dyr, om deres levemåte, deres atferd, alt som vil utvikle barns nysgjerrige kropp og sinn i løpet av timen. Lag en historie om hver asana.

Her er noen tips og eksempler til hvordan du kan bruke dyreverden til å lage din egen yoga time:

 • La barna imitere dyrebevegelser. Gjør det sammen med barn – det er ekstra gøy. Beveg dere som en bjørn som en frosk, som en slange, som en elefant, som en hund eller katt, som en sommerfugl eller fugl.
 • Inviter barna til å holde kroppen i form av et dyr, oppmuntre dem til å bruke kreativitet og intuisjon. Fremme de egenskaper dyrene har når barna går inn i stillinger –  sterk som et bjørn, smidig som en larve, fokusert som en krokodille, stor og vennlig som elefant.
 • Snakk med barna om hvordan kjennes det å være som en bjørn? Som en slange? som en frosk? eller som krokodille?
 • Du kan velge et dyr og lage en yoga sekvens der du sammen med barn utdyper i dyrenes egenskaper og måten det lever på.

Her er noen eksempler

Frosken som har to foskjellige energier i seg.

Elefanten som bruker snabelen sin til å plukke mat, å drikke, å sprute vann, og den kan både trampe og lytte med føttene.

Sommerfuglen som går gjennom en transformasjon.

Bien som summer fra blomst til blomst en varm sommerdag og suger opp den gode nektaren.

Du kan velge en type dyr som tilsvarer yoga stillinger og lage en yogasekvens basert på disse

Dyr i afrika

Du kan “ta tog” eller “fly” og møte forskjellige dyr i Afrika.

Dyr på en bondegård 

Du kan “sykle” til bondegård – hvem bor der?

Dyr i skogen

Du kan “sykle i skogen” og møte venner:

Dyr som bor i vannet

Du kan “dra på oppdagelsestur med båt”:

Tips: før du lager yogatime om insekter, fint å tilbringe litt tid utenfor sammen med barna og observere insekter dere ser- Hvordan beveger de seg?er de raske eller sakte?lager de en lyd?, Hva er de opptatt av å gjøre? Dere kan også se i insektbok og studere sammen med barna før yogatimen.

Naturens Mangfold

Du kan bruke naturen som et utgangspunkt til din yoga time:


Skogen
– Tur i skogen (med sykkel) – kan starte med diskusjon om skogen – hva får vi se i skogen? Masse trær, de er forskjellige; høyde, tykkelse, lukt, noen har blader, mens andre har nåler. Alle trær har en kraftig stamme, så de kan vokse og bli høye uten å falle når det blåser.


Regnbue – Yoga sekvens for kreativitet:

 • Solen skinner (stjerne stilling – stå med avstand mellom beina, strekk armene ut til siden og spre tærne og fingrene)
 • Det beginner å regne (vise med fingrene, sette på huk å slå med fingertuppene i matten)
 • Side bøy h/v (du ser regnbue – reiser opp og maler regnbue – 7 farger/ganger.
 • Diskuter: Hvilke farger har regnbue?
 • Fortell barna om regnbuen.


  Regn – sommerregn (slå med fingertuppene i matte ), hopp i vanndammer og andre morsomme aktiviteter i regnet!

Årstider

Vinterda vi får lukte den deilige duften av snø eller legge seg ned i det myke snøteppet – kle på seg og gå ut (abijanga massasje), lage snøengel, bygge en snømann, fange snøfnugger med tungen.

Vår – da vi får se naturen våkne fra vintersøvn og møte de første vår-tegn.

Det finnes mange stillinger som kan brukes til vår-tema blant barneyoga kortene mine. Les mer og bestill her.

Sommerden varmeste årstiden da vi kan løpe barbeint og leke ute hele dagen  – bie(pust), sommerfugl sekvens, blomst kriya, hoppe i vannpytt berbeint, svømme – ligge på magen og svømme med beina og armene, ligge på stranden og høre på lyden av havet (avspenning), leke med regn, male regnbue…

Høstener en fin tid. Da kommer flotte farger på trærne, tyttebærene blir modne og støvlene dine blir etter vært til bestevennene dine – tur i skogen, regn, plukke bær, lage syltetøy, bake eple kake.

Barnesanger i yoga timen

Gjør barnesanger om til yoga sekvenser. Sang og lek er absolutt barnas favoritt. Sangleker og rim stimulerer både den fysiske og kognitive utviklingen hos barn. Ved å gjøre yogiske bevegelser i tillegg, forsterker vi de gode effekter og barna får stimulert nervesystemet, ro ned i kropp og sinn, og i noen tilfeller strekke i hele kroppen og få energi opp. Så dette er ikke bare gøy for barna, men også svært bra for dem!

Eksempel kan være : snøkrystaller, bake boller, bake bake kake til mamma kommer, en liten kylling, blomster små, ansiktsregle, alle barna klapper…

Eksempel:

La barna forestille seg at de sitter på en hest og rir. Så kan dere synge barnesang –  «ri, ri, ri min hest…» men dere rir. Dere kan ri hesten gjennom åkrene, gjennom skogene, gjennom enger.

Yogisk Bursdagsfest

Du kan feire bursdagen til et barn eller til en kosedyr i yoga timen.

 • Først blåser vi opp ballonger (dyp pust)
 • Deretter sykler vi til skogen (sykle bevegelser) og
 • Plukker bær til kaken (finger dans).
 • Så lager vi syltetøy (sufi sirkler),
 • Smører kakebunn( kroppen vort) med syltetøy (abijanga)
 • Så legger vi på kakebunn nr.2 (foroverbøy) og Presser godt.
 • Så pisker vi krem (vindmøller) og
 • Pynter kaken med bær eller det du skulle ønske.
 • Så blåser vi ut lys og
 • Spiser den deilige kaken.
 • Nå er tiden inne til å skyte raketter,
 • Sette på musikk og
 • danse (knipse med fingrene og klikkse med tunga)
 • eller danse på ekte ☺

Du kan finne mange flere sekvenser under Ressurser. Der finner du også mange andre tips og ideer!

saras verden

Her kan du bli bedre kjent med jenta på kortene og hennes venner!

barneyoga meditasjon pust og avspenning

Her finner du litt informasjon om meditasjon, pust og avspenning.

Her finner du ideer til hvordan du kan bruke barne-yoga kortene på ulike måter!