Hvorfor yoga i barnehagen?

Barneyoga

Målet med barneyoga er å styrke barna både fysisk og mentalt og lære dem å åpne den skattekisten de har i seg selv og bruke den skatten når de trenger det.

Som min barneyogalærer Ann Magritt sa det; “Motivasjon med barneyoga er å få barnet til å føle seg selv, virkelig føle seg selv. Barna skal kjenne følelsene sine og øve seg på dem og ikke bare være reaktive på dem i kraft av hvilke uttrykk de velger, men å akseptere følelsene, puste seg gjennom dem og stole på seg selv.”

Ifølge en artikkel jeg leste en stund tilbake, slår fysioterapeutene og kiropraktorer alarm. De hevder at barna helt ned i 3-årsalderen og yngre får hodepine, migrene og ryggsmerter. Barna sliter med kjeve, rygg og skjelettplager som setter seg i de små kroppene. Og de understreker at disse plagene hos barn har økt de siste årene og at årsaken er belastning og stress, fysisk eller psykisk.

Jeg tenker at denne saken er fortsatt aktuell i 2023, om ikke mer. Mange barn er fortsatt lite i bevegelse. Det er mange tiltrekkende aktiviteter som får barna til å sitte i ro. Uteleken som gir barna naturlige og varierte opplevelser, læring og utviklingsmuligheter er nesten borte fra hverdagen. På den andre siden har barna alt for høyt tempo og lever i en evig konkurranse. De skal være med på alt og på alle slags aktiviteter. Dette kan bli for mye for små kropper. Barna får ikke tid til å puste og det gir lite plass for barnets indre verden, følelsene og tankene deres. Det kan skape turbulens og ubalanse både med seg selv og omverdenen. Det ser jeg mye av i hverdagen, i jobben min med barn. Jeg ser at mange barn har mye stress i hverdagen og de sliter med følelsesregulering, konsentrasjon, motivasjon, kommunikasjon seg imellom, vennskap.

Praktisering av yoga er noe vi gjør for oss selv, som voksne, for å hjelpe oss med å redusere stress og komme på plass i seg selv. Hvorfor skal vi ikke gjøre det samme for barna våre? Hvorfor ikke øke barns velvære i hverdagen? Spesielt med tanke på at mange barn har lange dager i barnehagen. Noen tilbringer mer tid i barnehagen enn vi voksne på jobb.

Heldigvis forskes det mye i det siste om fordelene med yoga for barn. Jeg skal ikke utrede alle fordelene her, men vil bare understreke at alle disse fordelene gjør det klart at yoga er et viktig verktøy i barnas fysiske og mentale helse.

Min erfaring med yoga praksis i barnehagen i mange år viser at yoga øvelser hjelper barna til å få ro i kropp og sinn, skape mer balanse i kroppen og i følelsene. Jeg la merke til at barna etter yoga øvelsene og noen enkle pusteteknikker blir mer avslappet, mer til stede og mer kreative. De blir mer vennlig med hverandre og det flyter en god energi rundt på avdelingen. Barna får i tillegg bruke kroppen sin fysisk, forbedre motorikk, balanse, fleksibilitet, bruke sansene, utforske og leke. Barna lærer å kjenne på kroppen sin og følelsene sine, være seg selv, og de får gode opplevelser i seg selv og sammen med andre.

Vi kan ikke stoppe denne sprø verden der teknologier utvikler seg i en vanvittig hastighet. Men vi kan tillate barn å oppleve yoga fra en ung alder, gi dem mulighet til å hente seg inn i en travel hverdag. Støtte barna til å uttrykke sine tanker, følelser, kreativitet og fantasi gjennom yoga og lære dem å åpne den skattekisten de har i seg selv og bruke den skatten når de trenger det. For det barna lærer fra de er små, blir til en vane.

Jeg holder kurs om barneyoga for barnehageansatte som ønsker å introdusere yoga i barnehagen. Du kan lese mere her.